17 d’agost 2009

Com aprofitar el temps en anys de vaques grasses

Article publicat al Diari de Sabadell el dia 12 d'agost.

"El catedràtic, Manuel Castells apuntava en un article publicat a La Vanguardia el passat mes de maig que encara que tothom sap que les petites i mitjanes empreses són les que generen ocupació, aquestes no podran prosperar sense xarxes de cooperació entre elles.

Però què s'entén per cooperació empresarial? A mi se m'acut que cooperar pot significar també que empreses ubicades en un mateix territori i que fins i tot poden pertànyer a rams diferents treballin plegades colze a colze entorn una mateixa línia de negoci. Quan es dóna aquest fenomen a una zona concreta es pot utilitzar la paraula clúster.

De fet, hi ha productes de consum quotidià que són origen d'aquest fenomen, és a dir, que es produeixen en uns pocs llocs i hi intervenen empreses de sectors diferents. Només un exemple d'àmbit català perquè ens en puguem fer una idea. Quan algú obre una ampolla de vi o cava en alguna part del món segurament el seu contingut pot tenir com a origen el raïm que es cultiva al Penedès, però associat a aquest fet també hem de saber que el 15% dels vins i caves del món porten taps de suro gironins. A més s'ha de tenir en compte les empreses d'etiquetatge, les que fabriquen les ampolles, les de transport que s'encarreguen de distribuir el producte final. És a dir, que empreses de sectors molt heterogenis acaben treballant en relació a un mateix producte.

Una indústria es beneficia de l'altra, es necessiten i alhora utilitzen la proximitat d'espai per enfortir-se en el mercat tot ubicant-se en un radi de proximitat que els permet interactuar de forma més eficient i coordinar-se amb altres agents del territori que aporten valor a tota la cadena productiva dotant les empreses de major competitivitat.

La realitat, doncs, és que els clústers són un fenomen que confereix prosperitat a un territori i per això potenciar-los és una aposta segura. El primer pas és identificar-los i després saber de l'existència d'aquests clústers, ja que moltes vegades les mateixes empreses d'una zona viuen d'esquenes a aquesta realitat i tot el profit que podrien treure'n a aquest fenomen s'acaba malgastant. Això és el que hem fet a Sabadell amb el Pla d'innovació de la Conca del Ripoll.

Parafrasejant novament Manuel Castells, conscients que no es podia perdre un temps preciós en anys de vaques grasses, des de l'Ajuntament de Sabadell vam endegar el 2006 el treball en clau de clúster. Primer a través d'un treball del clúster de la indústria tèxtil de Sabadell i Terrassa i segon amb la detecció de potencialitats al territori format per Sabadell, Barberà, Castellar, Polinyà, Sant Quirze, Santa Perpètua de Mogoda i Terrassa d'un clúster vinculat a la salut i un altre a l'alimentació.

En aquests moments des de Sabadell estem liderant part de les accions d'aquests dos clústers: l'alimentació i la salut. Estem articulant els mecanismes de cooperació que ens han de permetre nous projectes innovadors per impulsar la competitivitat de les empreses de Sabadell i la resta de la comarca.

Fruit d'aquest treball fet des de l'Ajuntament de Sabadell hem pogut descobrir que la indústria alimentària i el seu sistema de valor concentra al sistema d'innovació territorial de la Conca del Ripoll més de cent empreses en tots aquests municipis amb un facturació de més de 1.600 milions d'euros. De fet, a la zona es concentra un subclúster de l'alimentació: el del packaging per a l'alimentació, essent el segon més important a escala europea juntament amb el de la regió danesa de l'Oresund.

Pel que fa al clúster de salut, primeres firmes farmacèutiques, entre d'altres, tenen la seva seu al nostre territori que alhora, compta amb un agent tractor importantíssim com és el Parc de Salut d'àmbit català i espanyol que ha d'actuar de motor de demanda sofisticada, amb la petició de nous productes adequats a les necessitats de l'usuari final, forçant la innovació a les empreses, i alhora la millora en la prestació dels serveis assistencials per als nostres ciutadans.

A hores d'ara, algunes de les activitats que s'estan desenvolupant des del Vapor Llonch per potenciar la línia de negoci de l'alimentació i de la salut són la creació de grups de treball amb les empreses i amb els agents d'innovació dels clústers amb l'objectiu d'endegar projectes conjunts que els han de fer més competitius. Així mateix, aquest coneixement ens permetrà reforçar les característiques i les potencialitats de les empreses del territori en clau de clúster.

Una altra línia impulsada des de Sabadell és incrementar la visibilitat i notorietat dels clústers i és aquí on l'Associació Sabadell Universitat ha entrat a formar part d'aquest projecte amb la primera edició dels Esmorzars Temàtics duts a terme al Vapor Llonch els mesos d'abril, maig i juny d'enguany. A través d'aquest cicle s'ha explicat a un ampli públic procedent principalment del món de l'empresa i de la universitat les potencialitats de treballar amb clau de clúster.

En definitiva, des de l'equip de govern de l'Ajuntament de Sabadell, amb la voluntat de treballar de forma coordinada entre municipis en projectes concrets en clau de clúster, hem volgut fer un pas més no només en a la reactivació econòmica, sinó també per aconseguir la transformació d'un model que ens permeti sortir reforçats de l'actual situació. Estem convençuts que aquest és el camí que vam iniciar amb tota convicció el 2006.

1 comentari:

garmir ha dit...

Hola:
Gran nivell, haurà costat hores fer-lo el article, bon nivell.