17 de gener 2010

Manifest any Amades 2009


Avui a Sabadell, a les 12 del migdia, però també a molts pobles i ciutats de Catalunya, es llegirà el manifest amb motiu de la cloenda de l'Any Amades. Tot seguit el transcric:

"Manifest Any Amades 2009

L'any amades és la commemoració del 50è aniversari de la mort de Joan Amades, però també, una crida lliure a tot el país i en especial al món de la cultura popular per reflexionar sobre el moment actual. Ja no parlem de folklore, sinó de patrimoni, que és el llegat dels nostres avantpassats que volem transmetre als catalans del futur.

Vivim una època de modes i globalitzacions que disposen, a més de l'impuls de la novetat, de la força d'agents divulgadors d'altres cultures. Catalunya viu una pretesa època d'or de llibertats. Per això, que el que es considera normalitat és la tònica general, hi ha una tendència a la relaxació. En moments com aquest és quan hi ha el perill que es perdi la nostra identitat.

Joan Amades va ser un home que va treballar incansablement pel país i que, sense frases grandiloqüents, dedicà tota una vida a l'estudi i la divulgació de les tradicions. Avui, el seu exemple ens ha de remoure la consciència, ens ha dìmpulsar a lluitar sense vergonya per la cultura popular catalana, viva i permanentment renovada, que és la forma més genuïna de la nostra manera de ser."

1 comentari:

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Montserrat, més d'una seixantena de municipis (no només de Catalunya) i per ara més de 40 escrits a la xarxa fan de la cloenda de l'Any Amades un acte multitudinari!

He afegit el teu escrit a la llista de blogs que s'han afegit a parlar d'Amades en la cloenda del seu any d'homenatge.