08 de novembre 2007

Felicitats als nous graduats de l'ESDI!

Haig vaig tenir l'honor d'assistir al lliurament de títols dels nous graduats de l'Escola Superior de Disseny de Sabadell (l'ESDI), promoció 2003-2007. Aquí transcric el discurs que vaig tenir l'honor d'adreçar als nous joves dissenyadors:
Bona tarda, excel·lentíssima i magnífica rectora de la Universitat Ramon Llull, Sra. Esther Giménez – Salinas, excel·lentíssim president de la FUNDIT Sr. Josep Bombardó, Director General de l’ESDI Sr. Antoni Garrell, autoritats, professors, graduats, senyores i senyors

És per mi un honor i un orgull poder assistir aquesta tarda a aquest acte en nom i representació de l'Alcalde de Sabadell i de l'Ajuntament. Aquest lliurament de diplomes ens permet felicitar-vos per la vostra dedicació, esforç i l’interès per aprendre un professió que de ben segur us obre les portes al món del treball. No tinc cap dubte que sortiu de la universitat equipats amb el que us cal per dissenyar el vostre futur.

Potser vosaltres no en sou del tot conscients i podeu pensar que més enllà dels coneixements adquirits a l’etapa acadèmica no esteu prou preparats per resoldre els problemes que haureu d’afrontar en el món del treball i l’empresa. Però justament crec que sabeu moltes més coses de les que sou conscients. Heu après a resoldre problemes complexos, a relacionar-vos amb persones molt diferents. Justament vosaltres sou els protagonistes principals de la societat i el món actuals, un entorn global i en constant transformació, en el qual segons deia en Rifkin dilluns passat aquí mateix a Sabadell, estem entrant en una 3a revolució industrial per molts motius: el canvi climàtic, el canvi del model productiu, el canvi en el món del treball (abans es treballava en un únic lloc i ofici tota la vida, en aquesta nova era, el canvi de professió o feina es produirà cada pocs anys). I per a això cal estar preparat.

Així cal que utilitzeu tota l’empenta, l'energia, la frescor que us ha donat el vostre pas per l’ESDI per traslladar-la a la societat i al món productiu. Aquesta societat i aquest món que necessita molt bons professionals i molt ben preparats, especialment en els àmbits en els que us heu pogut formar. En un entorn canviant, vosaltres sou un dels factors clau per marcar la diferència. Per adequar la posada en marxa de l’activitat econòmica als nous temps, cal fer una aposta per la innovació i sens dubte en el DISSENY i en els DISSENYADORS com vosaltres pot estar el canvi. I és què cal per desmitificar el concepte d’innovació, sovint entès com un gran esforç que ha d’anar forçosament acompanyat d’un important cost en temps i en diners.

Només per fer-vos una idea de com creiem que és important la innovació, des de Sabadell estem impulsant l’elaboració del primer Pla d’Innovació de la Conca del Ripoll. Amb aquest pla, la ciutat vol donar un nou impuls al seu perfil industrial, així com de la comarca del Vallès. Donat que creiem que hem de continuar essent un dels motors econòmics més importants de Catalunya.

I és que com indiquen les últimes dades, Sabadell registra el major creixement de l’activitat industrial en el període comprès entre 2001 i 2006 respecte l’evolució viscuda pels municipis catalans amb més presència d’empreses d’aquest sector. Després de Barcelona, la ciutat està per sobre de Badalona, Terrassa o Hospitalet, que tot i tenir un nombre d’indústries similar al de Sabadell no han anat creixent tant en aquest tipus d’activitat en aquest període.
Per convertir una empresa en un empresa de futur, tot generant alhora riquesa i llocs de treball en benefici de Sabadell, però també de Catalunya, cal el vostre talent.

Des de l’Ajuntament també volem reconèixer el valor d’aquest talent amb un guardó. Per això, per segon any consecutiu hem convocat els Premis Sabadell, Ciutat emprenedora que contempla la categoria de millor projecte empresarial universitari. El propòsit d’aquest guardó adreçat a alumnes dels centres universitaris presents a Sabadell és estimular l’esperit emprenedor i el desenvolupament d’iniciatives empresarials en l’àmbit universitari així com fomentar la transferència de coneixement al teixit productiu local.

Des de l’Administració som conscients que cal impulsar la relació entre les empreses i els centres universitaris. Aquesta és l’única fórmula perquè tothom hi surti guanyant. Per això també felicito l’ESDI pel seu impuls de projectes de col·laboració amb les empreses i per la seva trajectòria que permet fer de Sabadell i de Catalunya un referent en la formació de professionals del disseny. Els gairebé 600 alumnes que cada curs acadèmic acull el centre és sens dubte el millor símptoma de la salut i l’interès per aquestes especialitats.

La vostra responsabilitat com a graduats universitaris és millorar els recursos i el benestar de la nostra societat. Tenir graduats universitaris del màxim nivell és un objectiu estratègic per a qualsevol societat. No obstant això, a la universitat també heu adquirit capacitat crítica, elements per construir un discurs que no es conformi amb allò que tenim, sinó, que tracti de millorar-ho. També esperem de vosaltres que amb el vostre alè, amb la vostra actitud i amb les vostres conviccions canvieu allò que s'ha de canviar. Des de l’Ajuntament continuarem treballant al vostre costat per donar-vos el màxim suport.

Per acabar només us voldria encoratjar perquè continueu il·lusionant-vos pel vostre futur, i que aprofiteu al màxim el temps i els recursos que teniu al vostre abast.

Enhorabona i moltes felicitats a tots i a totes. Moltes gràcies!"

1 comentari:

garmir ha dit...

Hola:
De tot aixó el important d´aquests centres tant o més que els estudis és el funcionament eficient de les borses de treball.
Jo també vaig acabar estudiant a una escola privada de negocis i l´unic mal record és la Borsa de Treball, per la resta sóc partidari en tot moment de escoles de aquest estil, com la que tu cites al post, la causa és perqué es preocupen més per l´alumne que a la Universitat Pública.
Espero que a aquestes persones els li vagi bé.
Una Abraçada.