19 de desembre 2007

Aprovem la llei d'accés a l'habitatge

Avui i demà té lloc el darrer ple d'aquest any i el que tanca aquest període de sessions. Ha estat un ple històric. En primer lloc hem aprovat el pressupost per al 2008, així com les mesures fiscals i financeres: els pressupostos consolidats de la Generalitat per al 2008 pugen a 34.749,7 milions d'euros, un 7,9 per cent més que els d'enguany, i preveuen un creixement del 3 per cent de l'economia. El debat semblava la repetició del que vam tenir fa pocs mesos en aprovar el pressupost per al 2007.

Tot i així, el moment més important ha estat el debat i l'aprovació de la Llei 18/2007, del 28 de desembre, del dret a l'habitatge per 69 vots a favor (PSC-CpC, ERC i ICV-EUiA), 57 en contra (CiU i el PPC) i 3 abstencions (Grup Mixt). Llàstima que a última hora CiU i PP no hagin volgut afegir-se a l'aprovació. De fet han utilitzat la diferència sobre el lloguer d'habitatges desocupats com a excusa per a no donar-hi suport. Justament quan va sortir el dictamen del constitucional va voler jugar fent creure que es posava en qüestió tota la llei, en canvi el que deia era que el 99% de la Llei d´Habitatge no tenia cap problema de constitucionalitat.

Amb trets generals ja vaig fer un comentari sobre el que significaria tant la llei com el Pacte Nacional per a l'habitatge. Una fita històrica pel canvi de cicle en els temes d'habitatge, justament en uns moments en què el boom immobiliari sembla que es normalitza, amb la davallada d'activitat i tot el que gira al seu entorn. Per tant, amb la nova llei i les mesures del pacte per a l'habitatge, esperem que l'accés de la gent amb més dificultats a un dret constitucional sigui més fàcil. Esperem que la seva aplicació sigui al més aviat possible.