09 de setembre 2013

Manifest del PSC amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya

El Partit dels Socialistes de Catalunya celebra la Diada Nacional de Catalunya del 2011 amb la convicció que l’actual crisi econòmica, i les seves duríssimes conseqüències per a la vida de molts ciutadans i moltes ciutadanes del nostre país, no han de malmetre les nostres esperances col•lectives d’un futur millor. Un futur que hem de guanyar ara i aquí. No és exagerat dir que el futur de Catalunya dependrà, en bona part, de com encertem i encarem la resolució dels nostres problemes actuals. Estem, en molts temes, en una cruïlla. Més que mai, tothom, des de les nostres institucions fins a cadascun de nosaltres, haurem de preguntar-nos i respondre què podem fer pel nostre país. El futur personal depèn del nostre futur col•lectiu.

La història de l’Onze de Setembre ens diu que davant de les dificultats, fins i tot les més dures, els catalans i les catalanes ens aixequem i iniciem la represa, la reconstrucció, el futur. Hem après, al llarg de la història, que com més difícils són les condicions i les adversitats, més important es mostra el caràcter del nostre poble. A les crisis, de tot tipus, hem de respondre com sempre ho hem fet: sense claudicar, sense resignar-nos, sense esperar. Treballant i posant-nos dempeus.

És amb aquest esperit de superació, de confiança en la nació i la seva gent, des de la fortalesa dels valors socials i culturals que ens caracteritzen i que ens cohesionen que manifestem:

1. Som una nació per història i per voluntat de ser-ho. La nostra identitat nacional és, alhora, una manera de ser i voler ser. Una voluntat d’autogovern i una vocació de fer una societat més justa, més solidària i més lliure. Fem nació des de casa, el barri, la feina o la comunitat. Des del racó més petit del país a la seva capital. No hi ha nació sense societat. És per això que defensar els drets socials dels nostres conciutadans és defensar la nació catalana.

2. El català és la llengua pròpia de Catalunya. Una llengua que conviu especialment amb el castellà i també amb d’altres llengües. No renunciarem a què el català sigui la llengua d’integració, cohesió i superació social i individual. I defensarem el nostre model d’immersió lingüística com la garantia de la nostra unitat civil. Som un sol poble. Ningú no ens dividirà. I respondrem units a qualsevol intent de crear problemes on no hi són, de fracturar la nostra societat, de doblegar la nostra identitat.

3. La lluita contra la crisi és la nostra principal determinació. El futur del país passa per la feina i els projectes emprenedors i empresarials de la nostra gent, així com del marc de garanties socials per al conjunt dels ciutadans, en especial els més vulnerables. La lluita contra l’atur i la precarietat de l’ocupació és un compromís que ha d’aplegar la unitat de les forces catalanes. Els i les socialistes catalans ens comprometem, un cop més, a fer de la lluita social i econòmica la nostra prioritat política. Davant de situacions excepcionals, calen respostes excepcionals.

4. Reivindiquem, en el cinquè aniversari de l’entrada en vigor de l’Estatut de Catalunya de 2006, el camí que ha obert l’Estatut referendat pel nostre poble amb una amplíssima majoria. Defensarem i recuperarem tot l’Estatut votat pels catalans i les catalanes. Aquests anys han demostrat que és la principal eina per a defensar l’autogovern i els interessos del país i de la seva gent. No renunciem mai a millorar i augmentar el nostre autogovern. Però fem nostre el camí de compromís, pacte i acord que l’Estatut ha iniciat.

5. Animem i encoratgem a celebrar la nostra Diada Nacional amb l’orgull de les nostres conviccions i dels nostres valors. Amb confiança en el nostre poble i les seves institucions. Celebrem la continuïtat dels actes cívics i populars que des de fa uns anys han marcat el caràcter popular i participatiu de la nostra Diada. I recordem amb respecte i solidaritat, també, el desè aniversari dels atemptats de l’11S, així com traslladem el nostre afecte a totes les víctimes d’atacs i atemptats terroristes. Volem un món en pau, més just i més solidari.

Visca Catalunya!