17 de juliol 2007

Contra la sinistralitat laboral

Cal treballar ferm contra la sinistralitat. Avui, la Mesa de Salut Laboral del Consorci per a l'Ocupació i la Promoció Econòmica del Vallès Occidental ha presentat l'informe sobre la sinistralitat laboral del 2006 a la comarca.
Les dades no són alentadores. El 2006 a tot Catalunya no ha estat un bon any pel que fa a la sinistralitat. Per a la comarca del Vallès Occidental tampoc, donat que ha augmentat en un 8,9%. I ha incrementat especialment en aquells col·lectius més febles (dones i immigrants) i en els sectors tradicionalment de més risc (indústria i construcció). Segurament l'increment de l'activitat econòmica, l'increment de l'ocupació, la incorporació de nouvinguts als llocs de treball han hi han contribuït. Tot i així no ens podem adormir.

Cal insistir i continuar treballant des de tots els àmbits per combatre-la. Justament quan sembla que tenim més recursos i sensibilització que mai, es produeix un increment. Tot i que des del meu punt de vista, més enllà de lleis i de recursos econònics, formatius, inspeccions, etc... el que cal és l'assumpció per part de tothom, des del primer directiu al darrer treballador, i des del primer treballador al darrer directiu, des de dins l'empresa i des de fora, immergir-se en la cultura de la prevenció, "portar-la posada en tot moment i a tot arreu per part de tothom". Només així, amb la consciència i el compromís de tothom, es podran evitar accidents i morts....

Al Vallès Occidental de tota manera tenim molt millors condicions, perquè estem treballant plegats tant els representants dels empresaris, dels treballadors i l'administració, fet que pot semblar que no té importància, però que la té tota... Només posant-nos d'acord en com combatre-la serem capaços de fer-ho: no s'hi val a posar-nos les culpes els uns als altres, cal el compromís mutu i compartit de resoldre-ho.