02 de novembre 2007

El pressupost de la Generalitat per al 2008

Avui en Paco Aranda (portaveu del PSC Sabadell) i jo mateixa hem fet roda de premsa per fer la presentació i valoració de les xifres del pressupost de la Generalitat de Catalunya per al 2008 presentat pel Conseller Castells dimarts dia 30 d'octubre.

Aquest pressupost posa de manifest l'aposta clara per la cohesió social, la competitivitat de l'economia, a més d’acomplir el pla de sanejament i per tant aconsegueix equilibri pressupostari previst al pla (amb fets, no només amb paraules). El pressupost implica un canvi moderat de cicle, tot i que cal fer notar que es tracta d’un creixement del 3%.


Pel que fa al Vallès Occidental, el pressupost d'inversions preveu la xifra de 166,3 M€ i a Sabadell de 24,9 M€.

Així doncs, els eixos per a l’elaboració del pressupost han estat:

  • Cohesió social i competitivitat.
  • Culmina el procés de sanejament de les finances catalanes: el conseller Castells ha aconseguit eixugar els 1.264 euros de dèficit heretat.
  • Més de la meitat de la inversió es destina a polítiques socials.
  • Un 17% més d’inversions: 715 euros per habitant, davant els 365 de 2003.
  • Augmenten un 33,5% els fons en Recerca, Desenvolupament i innovació.
  • Prioritat en les infrastructures de transport: carreteres i ferrocarrils.
Consulteu la nota de premsa i les principals mesures del pressupost.

De fet, els propers dies en sentirem a parlar, donat que al ple de la setmana vinent es farà el debat a la totalitat del pressupost i de les mesures fiscals i financeres. Les següents setmanes es faran els debats i la discussió d'esmenes a les diferents comissions i al darrer ple de desembre es farà el debat final i aprovació definitiva.

Enllaç amb el web del pressupost 2008.

3 comentaris:

garmir ha dit...

Hola:
Jo encara ser socialconservador, en politica economica sóc keynesià, crec en l´expansió de l´economia mitjancant l´inversió pública, especialment en moments anticiclics, en expansió, l´Estat gastar menys i en crisi més per reduir l´impacte d´aquesta en les persones.
M´asusta el liberalisme econòmic, l´associo amb atur, precarietat, i augment de les desigualtats, peró per altra banda veuria be , el dret a escollir en educació i sanitat mitjancant xecs, crec que ens estalviariem molt en construir CAPS i IES , les persones podrien escollir.
Un vot de confiança per Montilla i els seus, la veritat és que quan sentia Madi, o Xavier Sala Martin em donava pànic que persones aixi, hem poguessin governar, no es pot dir a les persones que s´espabilin elles soles, quan molts no podem arribar, per això esta l´Estat, per recolzar-nos, en aixó sóc pro-socialista.
Que vagi bé el tràmit.

Anònim ha dit...

ja veurem com anirà tot, però crec que aquests anys s'estan posant les bases per a una millor qualitat de vida. La prova de què feia molta falta tot això, i de què s'havia deixat d'invertir durant molts anys, és el col·lapse que els darrers anys estan patint tots els serveis públics catalans: sanitat, seguretat, transports, educació... serveis socials... de miqueta en miqueta els ciutadans ho han d'anar notant.... o no. Pregunta ara per les llistes d'espera de cataractes (fa dos anys era de dos anys, ara ja amb tres mesos resta la intervenció enllestida, això només n'és un exemple).
No cal parlar d'habitatge. El mercat no ha resolt el problema, ans al contrari, l'ha accentuat... per això clamava al cel la intervenció de l'administració... malgrat ciu i pp no hi hagin volgut donar suport...
No es resoldran tots els problemes de cop, eren masses... però sí que s'aniran resolent...
Salut i gràcies pels comentaris

Joaquim ha dit...

Faig una lectura molt positiva dels pressupostos 2.008 presentats pel Govern de la Generalitat. Malgrat el dia-dia ens porta temes més mediatics, la proposta de com distribuir la despesa i l´inversió es una qüestió clau en qualsevol govern. Crec destacable l´elevat percentatge destinat a politiques socials i el fet de compensar el deficit historic.Sens dubte cal valorar de forma especial l´excel.lent gestió del Conseller Castells.