14 de desembre 2010

Impuls econòmic orientat a les persones

Se’ns fa difícil acceptar que algú dubti que en un període com l’actual no calgui tot el suport possible per cobrir les necessitats de les persones en situació d’atur o les empreses que volen néixer o prosperar. En un exercici de responsabilitat, tothom hauria de donar suport a aquests plantejaments i reconèixer que invertir en aquests àmbits és el camí més raonable per sortir de la crisi, fins i tot més reforçats.

Precisament aquesta lògica és la que ha portat a l’Alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, i al seu govern, a apostar de nou fortament en els pressupostos de l’any 2011 pel Departament de Treball, Formació, Indústria i Innovació, amb seu al Vapor Llonch. De fet, cadascuna de les paraules que conformen el seu nom no és casual, sinó que respon a la voluntat del govern municipal d'atendre cadascun dels aspectes que es consideren fonamentals per fer possible la transformació cap a un nou model econòmic.

Amb el pas dels anys aquest departament, al Vapor Llonch, ha demostrat la seva capacitat de servei en constant creixement i adaptació per intentar cobrir la demanda dels ciutadans i de les empreses, que certament s’ha disparat en el darrer període. Ens avala el reconeixement d’institucions que han considerat el Vapor Llonch un espai de referència per a d’altres ciutats de dins i fora de Catalunya, però també ens avala l’evolució de les xifres.

Per exemple, durant el 2010 s’ha assolit la dada insòlita fins al moment d’oferta de places de formació per a persones en atur: 2.500. Pel que fa a programes d’ocupació, les xifres de contractacions han tornat a créixer, tot i que semblava impensable perquè l’any passat ja es va batre el rècord. Així, l’any 2010 hem aconseguit formalitzar més de 700 contractes per a persones en situació d’atur per fer obres i serveis en benefici de la ciutat. En paral·lel, cada vegada són més les persones que utilitzen els nostres serveis gratuïts de recerca de feina o orientació laboral, i els empresaris i les persones amb una idea de negoci que sol·liciten els nostre ajut per a la creació i consolidació d’empreses. Enguany fins a octubre se n’han constituït 128.

Tot i estar treballant a més del 100% de les nostres possibilitats, l’afluència a la porta d’entrada continua sent considerable. Per això, l’any 2011, sense descuidar els nostres serveis habituals, ens plantegem continuar essent encara més insistents en aspectes estratègics per a la ciutat.

Això passa per impulsar la formació de les persones en atur i en actiu especialment amb l’entrada en funcionament del Centre de Formació Cal Molins, com un dels equipaments municipals catalans més grans dedicats a la formació i que s’acompanyarà de nous programes. L’objectiu durant aquest 2011 és avançar cap a la validació de la formació impartida per l’Ajuntament amb els efectes propis de la formació professional del sistema educatiu. En aquest sentit, ja s’ha aprovat la formalització del conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Sabadell i el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.

El segon gran aspecte estratègic per al Vapor Llonch és donar encara més suport a l’activitat econòmica. L’Oficina d’Atenció a l’Empresa i l’Autònom és una mostra d’aquesta voluntat, però la volem reforçar amb l’inici de les obres de construcció d’un nou espai físic des del qual poder contribuir a la implantació de petites empreses industrials a la zona de Can Roqueta. A més a més, preveiem continuar amb la millora dels Polígons d’Activitat Econòmica (PAE) per reforçar la competitivitat del teixit productiu local. Aquest any 2010 hem iniciat un pla d’acció per a la millora de l’entorn dels PAE, de les infraestructures, senyalització, mobilitat, etc. i, en general, accions integrals adreçades a aconseguir un entorn més atractiu per a les empreses que s’hi ubiquen o s’hi volen ubicar. I si aquestes empreses no arriben, les anirem a buscar promocionant la nostra oferta de sòl industrial com ja ho hem fet essent presents a una de les fires considerades més importants de l'immoble industrial a Europa (a Munich) on vam fer promoció de Sabadell Parc Empresarial.

Sabadell, cinquè municipi català en nombre d'habitants, a tan sols 20Km de Barcelona, té moltes coses per oferir; entre les quals destaca el lideratge de projectes especialment innovadors relacionats amb els negocis de la salut i l’alimentació, que poden atreure altres empreses. Per això des del Vapor Llonch abordarem el 2011 la tercera fase del Pla d’Innovació, liderat des de Sabadell i que compartim amb altres municipis de l’entorn, traduïda en un treball de dinamització més intens especialment en les activitats empresarials relacionades amb la salut.

I és que no és casualitat que Sabadell estigui entre els 10 pols de competitivitat que s’han definit a Catalunya repartits arreu del territori. Un pol de competitivitat és una àrea amb avantatges excepcionals per a l’atracció de la inversió empresarial en una sèrie de sectors intensius en coneixement i valor afegit. Aquests pols tenen una sèrie de característiques comunes: infraestructures, com ara universitats, centres de recerca i de transferència tecnològica, sòl disponible per a implantacions empresarials, i connexions viàries, aeroportuàries, ferroviàries i de transport públic així com serveis d'incubació i creació de noves empreses innovadores. Un dels elements destacats per situar la ciutat en aquest pol de la Salut és el projecte Parc de Salut, un espai en desenvolupament concebut per a la recerca i la innovació en tecnologies sanitàries que ja és referent en l'àmbit de la investigació científica i mèdica, i que també s’inclou entre els projectes que reforçarem el 2011.

En definitiva, els pressupost 2011 acompanya un any especialment intens per al Vapor Llonch, que enguany complirà 20 anys de vida tot posant en marxa un nou espai a Cal Molins, i amb la perspectiva d’endegar en un futur no massa llunyà el nou Centre d’empreses a Can Roqueta. En resum, la commemoració d’aquest aniversari serà doblement especial; per la important evolució d’aquest servei durant els seus 20 anys, però també per l’entrada en funcionament durant el 2011 de nous serveis que han de marcar la pauta de les properes dècades, tot incidint en el disseny d’estratègies que permetin incrementar el desenvolupament econòmic de la nostra ciutat.

1 comentari:

garmir ha dit...

Exclent feina.
Edmón.