17 de desembre 2010

Les dones no són al pinyol

Ahir va ser un dia històric al Parlament de Catalunya, a banda de constituir-se la IX Legislatura, que per sí ja és una fita històrica, com la de cada quatre anys, la novetat va ser el fet d’elegir una dona com a presidenta del Parlament. La primera dona en la història del Parlament.
També és una fita el fet d'assolir per primera vegada la paritat segons la llei d'igualtat del 2007, que significa 56 dones, és a dir, un 41,5%. Cal dir que aquesta fita s'assoleix perquè hi ha grups com el PSC o ICV que estan al 50%, és a dir, meitat dones, meitat homes, per sobre de PP (44’4%) i CiU (40’3%), i molt per sobre d'altres grups com SI amb el 0%, C's amb el 33,3% i ERC amb el 30%.

El discurs de la nova presidenta del Parlament, Núria de Gispert, des de la perspectiva feminista d’esquerres, ens va poder semblar un discurs robat, assimilat al que fèiem des de l’esquerra potser fa uns anys, però que a hores d’ara segurament tenim a bastament assumit i donem per fet i assolit. Només reitera el seu feminisme aquell qui no el practica. A l’esquerra, com al PSC, ja no cal perquè es practica amb fets des de fa temps.

Ara bé, es feia estrany que es fes des de la perspectiva d’una opció conservadora, això ens fa entendre que li donés tan valor al fet. La mateixa presidenta ha reconegut que ells no creuen en la llei d’igualtat, però que dóna bons resultats. O i tant que en dóna! Ha fet possible que ella sigui la presidenta del Parlament, que la mesa sigui paritària, que el nou Parlament també sigui el més paritari de la història.

Per això caldria felicitar els estrategs de CiU que han portat a una dona a presidir el Parlament. Ara bé, com ella mateixa ja fa notar, CiU no es creu el discurs de la igualtat.

No se’l creu i ho veiem ben clar: fa uns dies vèiem publicat un gràfic on s’il·lustrava la galàxia de l’Artur Mas. En aquesta galàxia hi vèiem diverses constel·lacions, però hi havia un nucli bàsic de la galàxia a l’entorn de l’Artur Mas, el pinyol. Sorpresa va ser descobrir que en aquest pinyol les dones no hi compten, no hi són.

Segurament la fruita és madura per arribar a assolir les quotes més altes de paritat, però a l’entorn del pinyol, la fruita encara és verda. Per tant, cal molt camí encara en tots els àmbits per aconseguir que les dones puguin ser al pinyol.