08 d’agost 2007

Turquia i Croàcia volen entrar a la UE

Aquests dies de vacances he tingut l'oportunitat de visitar Istambul (Turquia) i Dubrovnik (Croàcia). A tots dos indrets es respiren les ganes d'entrar a la Unió Europea, de forma-ne part. Segurament per motius diversos, però el principal és poder entrar a disposar de fons per tal de fer polítiques que millorin la qualitat de vida dels seus ciutadans.
Ara bé, la reflexió que em suggeria la visita de les dues ciutats de dos països una mica diferents, però amb trets comuns. Tant una com l'altra tenen una vinculació Europea en la seva història. No oblidem que Istambul fou Constantinopla, capital de l'imperi romà, i després bizantí, perduda al segle XV quan va passar a ésser la capital de l'imperi otomà (és aquí quan entren els turcs).

Ara bé, altres elements que allunyen Turquia dels trets històrics europeus: la religió, la població és en un 95% musulmana, i la geografia, es troba a cavall entre Europa i Àsia. De fet Istambul té una part europea i una part asiàtica.

Pel que fa a Croàcia, en aquest cas la religió de la població és el 95% catòlica. Els trets culturals són plenaments europeus, nogensmenys va estar dominada pels venecians, però prèviament pels romans i els grecs.
Bé, en un futur no gaire llunyà caldrà decidir l'entrada dels dos països, segurament el debat encara serà intens, donades les característiques i els motius que mouen cada un d'ells a formar part de la UE.... En tot cas, el que cal és que tothom hi surti guanyant!
Un comentari: durant la visita a Dubrovnik vam viure a pocs metres els incendis dels quals era objecte l'entorn, tots ells provocats, segons ens van explicar. Vegeu la foto.

4 comentaris:

garmir ha dit...

Hola:
Espero que t´ho hagis passat molt bé en el viatge.
Turquia acabarà formant part d´Europa, mès aviat Croàcia, ara quan s´incorporarà Turquia?..... És difícil de saber peró que entri a Europa, Turquia , suposarà vacunar Turquia front a l´islamisme radical i respectar el llegat modernissador de Kemal Ataturk.
Una salutació.

Anònim ha dit...

A mi també em va impressionar molt Istambul . Suposo que tens raó quant dius que una de les raons per entrar-hi son els ajuts per millorar la qualitat de vida. Segur que com menys sigui la diferencia en la qualitat de vida de la gent del planeta , mes fàcil serà gestionar la pau . Disfruta les vacances


Josep

Ivan ha dit...

No estic d'acord en que Turquia hagi tingut vincles amb la història d'Europa. Més aviat ha estat una de les protagonistes, tot i que des de la perifèria.

Tinguem en compte que els primers "europeus" van ser els colons grecs d'Asia Menor, aquells que comerciaven amb Atenes.

Turquia era prou europea com per a tenir un paper rellevant en la Primera Guerra Mundial, als bastidors de la Segona, ha estat una base imprescindible de l'OTAN, i dins del món musulmà és l'exemple que ens interessaria potenciar.

A més, és un dels nostres principals socis comercials, una potència demogràfica i en una posició geogràfica estratègica, aspectes no menors que haurien d'interessar la UE si aquesta vulgués jugar un paper principal al món.

El fàcil és dir que perquè són musulmans ja no són dels nostres.

Salutacions.

Anònim ha dit...

Moltes gràcies pels vostres comentaris. Tens raó Ivan. Segurament no he explicitat prou bé al post el que volia dir, però tu ho expresses perfectament. No es pot explicar la història d'Europa sense Turquia... Per altra banda, dir-te que de fet la història ha anat tenint diferents protagonistes segons el moment....

Avui acabo les meves vacances que aquest any han estat prou llargues per descansar una miqueta. De fet després dels darrers temps crec que ho mereixia, com de ben segur se les mereix tothom....

Salut i força!

De nou, gràcies a tots... i a totes...