23 d’octubre 2009

Nova etapa del cicle de cinema català de Sabadell

Podríem dir que hi ha projectes que neixen, es consoliden i finalment agafen una envergadura que sobrepassa, amb escreix, les possibilitats i competències d’un centre com el nostre, que té com un dels objectius principals l’ensenyament de la llengua catalana. Especialment, ara que la demanda de cursos, amb la nova ciutadania, fa que hàgim de dedicar tots els recursos personals i tècnics a cobrir les necessitats laborals que exigeix l’ensenyament de la llengua catalana. El Cicle de Cinema Català ha estat una iniciativa del Consorci per a la Normalització Lingüística a través del CNL de Sabadell per difondre el cinema català i en català entre la població en general, però molt especialment entre l’alumnat dels cursos.

Aquest any, però, després de nou edicions, l’organització del Cicle de Cinema Català anirà a càrrec de l’Ajuntament de Sabadell i del Cineclub; per tant, entrarà en una nova etapa que de ben segur seguirà fent de Sabadell un punt de referència pel que fa al cinema al nostre país. Al llarg de les nou edicions anteriors hi ha hagut prop de 8.400 espectadors, s’han projectat 52 pel·lícules i han passat per Sabadell més de 95 col·laboradors. A tall d’exemple m’agradaria destacar algunes de les pel·lícules que s’han projectat en aquestes edicions, com ara ‘L’orgia’, ‘El pont de Varsòvia’ o ‘Gala’, i citar alguns dels participants com Pere Portabella, Jaume Balagueró o Miquel Porter Moix.

En la seva desena edició és el cicle amb més continuïtat i més solidesa de Catalunya, del qual tots i totes ens hem de sentir orgullosos i orgulloses. Un Cicle que seguirà comptant amb molts alumnes del CNL com a assistents i que tindrà les mateixes entitats col·laboradores que hi participaven. Un Cicle de ciutat que se situa en el canal adequat per al seu desenvolupament i amb la garantia que serà més sòlid i més ben elaborat que amb els recursos que pogués tenir amb el CNL. Per tot això, val la pena mantenir-lo viu, actiu, compromès i solidari tant amb el cinema com amb la llengua i el país.

Passem, doncs, el relleu d’un cicle amb història i amb ganes de créixer.