03 de maig 2008

Dia del treball i context econòmic

En ple pont de l'1 de maig hem pogut descansar com correspon a la data en qüestió. En primer lloc per celebrar el dia del treball, i per l'altra perquè l'ocasió ens ha permès gaudir d'un pont de quatre dies que després de les llunyanes vacances de Setmana Santa ha estat un respir i un bon repòs per agafar energia pel que queda de curs.

En altres notes ja he comentat que per la primavera la ciutat i el país esclata d'activitat festiva: Sant Jordi, el dia de Internacional de la dansa, el dia contra la sinistralitat laboral i la prevenció de riscos... Concretament a Sabadell sembla que les entitats despertin de cop després del llarg hivern i vulguin mostrar totes alhora la seva activitat.

El cap de setmana passat vam poder gaudir un any més de la celebració del Dia Internacional de la Dansa organitzat per l'Esbart Sabadell Dansaire, però també nombroses activitats d'altres entitats que organitzen les seves festes de primavera amb actes culturals i artístics. També la celebració a l'entorn del dia d'Europa, etc..

Per a mi aquestes setmanes també han estat mogudes: al Parlament l'informe del Síndic de Greuges (presentat en comissió en dues sessions el 21 i el 28 d'abril, i la substanciació al ple del dia 7 de maig de 2008), i a Sabadell i al Vallès dos esdeveniments a l'entorn de l'economia: l'organització i el lliurament dels Premis Sabadell Ciutat Emprenedora dels quals també en parla l'Alcalde de Sabadell al seu bloc, la signatura del Vallès Avança el dia 30 d'abril, vigília de l'1 de maig, el pla estratègic del Consorci per a l'Ocupació i la Promoció Econòmica del Vallès Occidental, que es planteja treballar per convertir la comarca en el principal nucli català d'innovació. També l'entrevista a Ràdio Sabadell sobre les dades de creació d'empreses del 2007.
Tot plegat ens fa pensar que la cojuntura actual està ben encarada. Si més no a la comarca i a Sabadell l'abordem de forma conjunta tots els agents: administracions, sindicats i patronals, amb un pressupost inicial per al 2008-2009 de 8 milions d'euros, per abordar, tal com em va correspondre presentar a la sessió del plenari, els cinc eixos de treball:
  • Ocupació i qualitat de treball. Es vol fer una modernització dels serveis d’ocupació, amb la realització d’accions innovadores per millorar l’ocupabilitat dels treballadors, es vol donar respostes a les necessitats que generi la Llei de Dependència a partir de l’aflorament de nous llocs de treball. Es volen impulsar noves fórmules de concertació social a favor de la conciliació de la vida laboral i personal, de promoció de la salut laboral i prevenció de riscos, i de responsabilitat social del territori.
  • Formació. Es treballarà per potenciar el reconeixement de la formació professional per adaptar la formació als nous reptes del teixit productiu. Té com objectius fonamentals contribuir al desenvolupament d’un nou model integral de formació a la nostra comarca, facilitant l’acreditació de competències professionals. També es vol millorar els processos de transició de l’escola al treball, evitant l’abandonament escolar i potenciant passarel·les flexibles entre el món de l’educació i el món del treball.
  • Empresa. En aquest cas es pretén potenciar l’apropament i la comunicació amb les PIME, donar suport als emprenedors així com als treballadors afectats per reestructuracions empresarials. També es faran accions per desenvolupar estratègies d’aprenentatge permanent dels treballadors/er i millorar la seva estabilitat al lloc de treball. I es potenciaran formes innovadores i més productives d’organització del treball.
  • Igualtat d'oportunitats. Pretén acompanyar la inserció de les persones amb més dificultats, com són les persones nouvingudes extracomunitàries, les que pateixen alguna discapacitat, les que es troben en situacions socioeconòmiqes desafavorides.... Actuarà a diferents nivells: per facilitar el seu accés als serveis públics, per assegurar la seva presència i fomentar la seva permanència en el mercat de treball. També es treballarà per fomentar la igualtat d’oportunitats a l’empresa.
  • La transnacionalitat. Vol potenciar la tasca del Consorci a tots nivells. En aquest sentit el projecte vol continuar potenciant i col·laborant el treball en xarxa amb altres regions nacionals i europees, desenvolupar noves experiències de cooperació i reforçar les xarxes en les que ja participa, aprendre de l’experiència d’altres països i regions, fomentant l’intercanvi d’experiències, know-how, resultats i coneixements.

Tot apunta que si persistim, el Vallès Occidental pot continuar essent la comarca més competitiva de Catalunya, segons l'estudi aDeg diu que és. Si més no, aquesta és la nostra legítima ambició.

3 comentaris:

garmir ha dit...

Hola Montserrat:
Tot el que sigui ajudar a la gent, sigui benvingut, es veu al seguir el Blog que fas una bona feina.

nnn ha dit...

vallès avança...la propera vegada que especifiquin si endavant o endarrere

Anònim ha dit...

Benvolgut Josep:
En primer lloc agrair-te els comentaris al bloc. Anima força saber que algú s'ho mira.
En segon lloc dir-te que no acabo d'entendre el sentit del teu comentari.
I per acabar, aclarir-te que el verb "avançar" té implícit el fet de fer-ho "endavant", mai s'avança endarrere. T'emplaço a què consultis la seva definició als diccionaris. Aquí te'n transcric la de l'IEC: "Anar endavant, progressar"