27 de juny 2008

El coneixement d'oficis: un èxit


Fotos © Juanma Peláez
Ahir a la tarda vaig tenir l'honor de presidir al Vapor Llonch l'acte de cloenda i lliurament de diplomes del programa Coneixement d'oficis.

En els últims 7 mesos, alumnes de 15 centres d’ensenyament de Sabadell han participat en aquest programa organitzat des del Vapor Llonch. 160 joves d’entre 15 i 16 anys han assistit un cop a la setmana a tallers pràctics i han pogut establir així un primer contacte amb oficis relacionats amb les especialitats de metall, electricitat, automoció, fusta, fleca, cuina, restauració i arts gràfiques.

Els centres integren aquestes sessions dins la programació acadèmica, de manera que el jove fa 90 hores d’escolarització a través del Vapor Llonch. A cada taller els joves elaboren un projecte basat en l’observació i la construcció pràctica d’algun producte que marca el propi pla de treball, en la mesura de les possibilitats de cada ofici. El producte és individual i cada alumne se l’emporta a casa en acabar el taller. A cada sessió hi ha un professional en la matèria que els ensenya i comparteix amb ells les característiques del seu sector.
Coneixement d’Oficis pretén ser un element motivador dels alumnes, especialment d’aquells que es preveu que no finalitzin l’ESO i facilitar la definició del seu itinerari professional en acabar l’escolaritat. De fet, tots els participants des de l’inici del programa reben un assessorament personalitzat per dissenyar i establir l’itinerari formatiu o laboral adequat als seus interessos i necessitats del mercat. D’aquesta manera, s’intenta donar resposta a algunes de les necessitats detectades en els centres d’ensenyament pel que fa a transició del sistema educatiu al món laboral.

En l’organització i desenvolupament d’aquestes sessions pràctiques també participen els gremis professionals d’aquestes especialitats, amb la intenció d’aproximar la realitat del mercat laboral i les tendències de futur a aquests joves. En concret, col·laboraren el Centre Metal·lúrgic, el Gremi d'Instal·ladors Electricistes i Fontaneria de Sabadell i Comarca, el Gremi de Tallers de Reparació d'Automòbils de Sabadell i Comarca, el Gremi de Flequers de la Província de Barcelona, Fundació ASCAMM i el Gremi d'Indústries Gràfiques de Catalunya, a través de l’Escola Algueró.

Aquesta ha estat la setena edició del Coneixement d’Oficis. Enguany el nombre d’alumnes s’ha incrementat respecte del curs acadèmic 2006-2007, ja que s'hi han sumat quatre centres més. Així, en aquesta edició hi han participat l’IES Joan Oliver, l’IES Arraona, l’IES Jonqueres, l’IES Pau Vila, l’IES Ferran Casablancas, l’IES Sabadell, l’IES Vallès, l’IES Ribot i Serra, l’IES Miquel Crusafont, l’IES Les Termes, l’IES Agustí Serra, l’IES Escola Industrial, Escola Xaloc, Escola CRAS, Col·legi Sant Joan Bosco.

Pel que fa als resultats, tenint en compte el seguiment dels alumnes que han participat en aquesta edició, les xifres indiquen un rellevant grau d’èxit. En concret, un 84% dels participants han mostrat el seu interès per continuar estudiant. Un 45% seguiran amb els estudis postobligatoris, els cicles formatius, i el 39% opten per fer una formació no reglada --formació ocupacional, programa de qualificació professional inicial, escoles taller-- la majoria vinculades amb les especialitats que han conegut en el programa.


2 comentaris:

garmir ha dit...

Hola Montserrat:
Simplement, l´únic que puc dir és que aquest tipus d´iniciatives escapen a qualsevol divergència o combat politic.
Crec que tothom hauria de donar suport a mesures que suposen l´immersió en el mercat laboral de les persones, crec que aqui és on és veu, que les Administracions Públiques fan una bona feina.
De tot l´article el que més m´ha agradat és que després es fa un seguiment personalitzat de les persones, VAL UN 10, aquesta mesura.
La soletat de la gent que s´enfronta al mercat laboral, aixi desapareix, al sentir-se acompanyats i fent una frase feta " no estan sols davant el perill".
Molt Bon article.
Edmón.

Anònim ha dit...

Benvolguda Montse,

Ja saps que tinc la sort de conèixer de ben a prop la casa i els Programes de Formació i Treball, especialment els dirigits a joves.

La meva enhorabona més sincera a la monumental i efectiva feina feta per part de l'equip tècnic i polític.

Us admiro.

Sempre ens hi trobaràs.

Joan