01 d’octubre 2013

Discurs del ple municipal de Sabadell (1/10/2013)

Divendres 6 de setembre comunicava i formalitzava la meva decisió personal de renunciar com a regidora de l’Ajuntament de Sabadell.

Diuen que “triar un camí significa deixar-ne d’altres enrere. Si pretens recórrer tots els camins possibles, acabaràs sense córrer-ne cap”. I he triat un camí.

Una decisió personal, pensant que és el millor per al que puc aportar al servei públic i al projecte col·lectiu que represento i amb el qual he estat treballant aquests 14 anys des que vaig començar a fer política a la meva ciutat i per a la meva ciutat.

De sempre he participat i participo activament en el teixit associatiu de la ciutat, això em va permetre conèixer la riquesa i l’empenta de moltes entitats i institucions, inclòs el mateix Ajuntament. En aquell context, vaig presentar-me per primera vegada a unes eleccions municipals l’any 1999 amb el mateix esperit i actitud de servei a la ciutat.

Des de l’Ajuntament, aquell 1999, començàvem tots de bell nou. Un equip amb poca experiència, però amb moltes ganes, molta il·lusió i molta energia, un projecte col·lectiu i un programa, amb el lideratge d’en Manuel Bustos, el Joan Manau, la Maria R, l’Oriol Civil, el Joan Carles, l’Albert Bertran..., fruit de compartir tant problemes com alegries de companys de viatge, vam acabar establint veritables amistats.

Però avui estem en un altre moment. Un camí fet, una experiència de moments bons i de dolents. Han estat temps convulsos, temps de canvis. El temps de generar coses noves, i per tant, de prendre decisions.

I jo he pres la meva. Com diu l’Eclesiastès, llibre sapiencial: “hi ha a la vida un temps per a tot" i ara, aquest temps, per a mi, és un canvi d’etapa.

I començo pels agraïments.

Aquests anys a l’Ajuntament m’han aportat una experiència molt enriquidora en el meu saber i m’han fet créixer en la comprensió política i com a persona. Ho agraeixo profundament a totes les persones de Sabadell, i especialment als companys que han cregut en mi i m’han ajudat a treballar per l’interès general amb la ciutadania i la ciutat.

Agraeixo la confiança i la generositat de tots ells.

També de tots els equips de treballadors públics d’aquest Ajuntament, especialment en les àrees que he tingut responsabilitats, RRHH, àrea econòmica, Informàtica, serveis centrals, relacions ciutadanes, comunicació, la Ràdio Sabadell que vam reemprendre a la ciutat (avui fa 12 anys felicitats), Vapor Llonch i promoció econòmica.

Aquests 14 anys hem pogut fer molta i molt bona feina, els fets ho avalen, i permeteu-me que en faci una mica de balanç.

Hem pogut construir la ciutat de les persones: creixent en població (el 18 de juliol de 2005 a les 10 i 10 vam arribar als 200.000 habitants), en equipaments i serveis per a les persones grans, joves, infants...

Buscant sempre la cohesió social, l’equilibri territorial, buscant que tots els serveis de l’Ajuntament arribin a gairebé tots els racons de la ciutat.

Batallant infraestructures, pròpies o inversions d’altres administracions, apostant pel patrimoni, la cultura, l’esport i els seus equipaments de primer nivell.

La regeneració de tots els mercats municipals amb el Central com a model d’excel·lència, Fira Sabadell com aparador per a la projecció econòmica de la ciutat... (aquests dies en gaudirem a ple rendiment)

I fent una breu repassada pels projectes que he tingut l’honor d’encapçalar:

· Em vaig estrenar amb aquell meu primer Conveni de condicions de la plantilla RRHH 26 de juliol de 2000 aprovat per unanimitat.
· Reglament català 26 de juliol de 2000 x unanimitat (impugnat el 2004 i tornat a aprovar de nou x unanimitat).. el meu estimat CPNL amb tants VxL (2671 parelles)
· El Servei de Prevenció ... modèlic
· El repte dels canvis tecnològics el 2000 i l’euro, amb la referència única, que vam superar sense trasbalsos, i que avui ja ens queden molt lluny..
· la xarxa d’espais Internet, l’alfabetització digital de milers de ciutadans amb el “Sabadell fes clic”... La xarxa wifi a equipaments i Parc Catalunya
· L’administració electrònica i la signatura digital (1r ajuntament òrgans de govern sense paper 2005) el gestor d’expedients.
· L’esperat i il·lusionant renaixement de Ràdio Sabadell. Amb l’inici de les emissions per Festa Major de 2001, la ciutat va recuperar la seva pròpia freqüència radiofònica i va retrobar-se amb un mitjà molt popular i molt arrelat a nivell local.
· El Sabadell Atenció Ciutadana al despatx Lluch, salt endavant en Atenció Ciutadana (set 2004)
· El nou edifici amb tots Serveis Centrals i Economia al Narcís Giralt (2003)
· La creació de Promoció econòmica SL el 2003
· El portal Sabadell.cat (150.000 pàgines, 1 milió visites any, la seu electrònica (30.000 visites any), el web 2.0, les noves APP avançant cap a Smart City
· Fira Sabadell

Permeteu-me que em deturi a Promoció Econòmica, perquè del meu pas pel Vapor Llonch puc dir amb orgull que:

Ha reforçat en la darrera dècada el seu lloc dins el territori català per ser pioner en molts dels serveis que ara es consideren imprescindibles tant en l’Estratègia Catalana d’Ocupació (2012-2020) com en la recent reforma de les Polítiques Actives d’Ocupació del Ministeri de Treball, com en l’Estratègia Europea 2020.

Es pot dir amb total contundència que l’Ajuntament de Sabadell és un dels major operador públics de tota Catalunya en execució d’accions de formació ocupacional, programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI) per joves sense l’ESO o gestió de l’oferta difoses via web, entre d’altres coses.

I tot això ha estat possible perquè des del Vapor Llonch hem aconseguit prop de 60 milions d’euros en subvencions entre 2002 i 2012 per desenvolupar serveis per la ciutadania. Hem treballat sempre amb esforç per obtenir el màxim finançament i poder beneficiar el major nombre de persones o empreses possibles.

Amb satisfacció també puc dir que he tingut oportunitat de participar en la consecució o consolidació de projectes tan importants per la ciutat com per exemple:


Oficina atenció empresa i autònom: És un model de referència català per la reducció i supressió de càrregues administratives a les empreses. El Govern de la Generalitat li ha atorgat aquest 2013 una menció especial com a millor Pràctica de les Administracions Públiques Catalanes. S’estima que és una de les primeres Oficines d’Atenció a l’Empresa de referència d’àmbit català.

Pla d’innovació de la conca del Ripoll que va derivar després a un treball en clau de cluster amb el cluster del packaging de l’alimentació i el de tecnologies mèdiques per potenciar el teixit empresarial de la ciutat.

Centre de formació Cal Molins: La posada en marxa del centre com un espai de grans dimensions que permet potenciar la formació professional lligada als certificats de professionalitat. La mitjana de sol·licituds d’aquest tipus de formació al Vapor Llonch és de 6.698 a l’any, tot i que només es pot donar cobertura anualment a una mitjana de 679 alumnes. Cal remarcar la idea de l'important canvi qualitatiu que ha experimentat la Formació ocupacional convertint-se en formació reconeguda per les administracions laborals. En aquest sentit, Vapor Llonch està autoritzat per a realitzar 17 certificats de competència i en l'actualitat se n’estan desenvolupant 13.

Borsa de Treball on line: Els resultats obtinguts fins al moment, 16.265 llocs de treball gestionats des de 2004, avalen l’experiència, la xarxa i el nivell de coneixement de la realitat empresarial de la ciutat.

Amb orgull puc dir que he tingut oportunitat de tenir la responsabilitat de serveis de suport a moltes persones en atur com per exemple dels Programes de formació i treball

Evidentment els anys més intensos de treball del Vapor Llonch s’han viscut amb l’esclat de la crisi global i hem intentat sempre obtenir el major rendiment possible amb els recursos disponibles tot i les retallades que hem patit en polítiques actives. Crec que ningú que conegui per dins el Vapor Llonch li pot quedar dubte del sobreesforç fet en els darrers anys.

Em sento satisfeta també d’haver format part de la consecució del:

Pacte per a la Millora de l’Ocupació i la Competitivitat o, més recentment, la B30. En tots dos casos encara que es tracten de temes diferents comparteixen el mateix ADN. La recerca del consens i el treball conjunt entre agents diferents implicats en el territori per fer créixer la ciutat. Conscients de que sumant esforços s’arriba més lluny des del Vapor Llonch en la darrera dècada hem arribat a signat més de 30 convenis amb entitats, empreses o gremis per poder tirar endavant a posteriori molts projectes que desitgem que tinguin un llarg recorregut

I tot gràcies a un equip de professionals excel·lent, reconegut també pel sector a tot Catalunya, que és el que m’ha acompanyat per assolir totes aquestes fites. Va per tots ells el més sentit agraïment .

I resten encara moltes propostes en camí:
· La proposta per a un govern obert de Sabadell
· Pla estratègic Vapor Llonch
· Posar en servei el centre d’empreses de Can Roqueta
· Pla de treball d’Economia al servei de les persones
· Pla de xoc municipal (700.000 €)
· Pla transversal de Polígons d’Activitat Econòmica
· Projecte d’eficiència edificis habitatges i autogeneració

Tots ells damunt la taula de l’Alcalde i l’equip de govern. La ciutat els tirarà endavant, compteu amb mi per ajudar-hi.

Com sabeu, vaig néixer en política en el que és l’ADN del socialisme català, el municipalisme, que ha teixit i estructurat els barris de tot Catalunya. I hi he pogut contribuir des de Sabadell durant aquests 14 anys de manera rellevant.

Per tant, deixo l’Ajuntament reivindicant ben fort el paper dels municipis com a base per estructurar i cohesionar el país, la Catalunya social ara tan amenaçada. I el continuaré defensant i batallant aferrissadament per superar els atacs que hi ha damunt la taula amb la reforma de les lleis de règim local tant a Catalunya com a Espanya.

En els temps en què estem, però, la crisi fa que calgui canviar de xip, canviar de prioritats, és el moment de passar de la dignificació dels barris amb més places i espais verds, a la socialització de l’espai privat dels que pateixen la crisi: cal atendre les emergències socials, de les persones que en el seu entorn privat ho han perdut gairebé tot, i fer-ho amb la solidaritat de la ciutat.

Deixo l’Ajuntament satisfeta per la feina feta, de reconèixer una ciutat viva, treballadora, culta, solidària, el principal motiu per entendre que la política és una eina de tothom, especialment de la gent més humil, que dóna centralitat a les persones. La política no és o no ha de ser per a unes elits o grups d'interès, segrestada per l'espectacle o la difamació.
Cal recuperar la política per a la ciutadania, és la clau, per sortir de la crisi i restablir el progrés social. N'hem de sortir tots junts enfortits en la solidaritat.

Crec que a les persones en política ens mou la vocació de servei als ciutadans, aquesta ha estat en tot moment la meva vocació, fer el millor que he sabut i he cregut per servir la ciutat, els meus veïns i veïnes, les entitats, les associacions, etc.

Ara toca continuar treballant per fer que Sabadell surti de la crisi. I pal·liar-ne els seu dramàtics efectes en la vida de moltes persones. Demano a tots els membres d’aquest ple que per a aquest motiu deixem de banda estratègies de desgast pel desgast i així poder-ho aconseguir. Sabadell, la seva gent, s’ho mereixen. El 2015 els ciutadans ja jutjaran a cadascú per la feina feta.
Em plantejo nous reptes. La sortida de la crisi, el debat sobiranista i el risc de fractura social requereixen tota l’energia. Per tant, ara per ara, em vull centrar en la meva feina de diputada.
Estic convençuda que en aquest moment, des del Parlament, puc contribuir millor a la vocació que sempre m’ha guiat de servei públic per Sabadell i per Catalunya.
Demano disculpes a totes les persones que durant aquests anys hagi pogut ofendre o si algunes coses no les he sabut fer prou bé. Equivocar-se és de savis.

També vull donar les gràcies als que en aquests temps m'han volgut fer mal o mentit... perquè m'han fet més forta.

Podem tenir la confiança que el temps posarà a cadascú al seu lloc.

Deixo el càrrec amb plena tranquil·litat de consciència i especialment reconfortada i emocionada per les mostres d’afecte, d’estima, de comprensió, de tants sentiments que aquests dies moltes persones m’han manifestat.

Deia que hem fet molta feina, molta més en queda per fer...
Per tant, a partir d’ara la continuaré fent... des d’una altra perspectiva, des d’un altre indret. Continuo al servei del govern de la ciutat, de l’Alcalde, de tots els meus companys i de tots els ciutadans i ciutadanes de Sabadell.
Per això, refermo el meu compromís de continuar defensant els interessos de la meva ciutat, i de la seva gent, continuo formant part de la vida social i política de Sabadell, amb la mateixa il·lusió, dedicació i empenta que sempre m’han caracteritzat.
I de cara al futur... com dic, continuaré estant allà on sigui a disposició de la ciutat, però sobretot de la seva gent.

Com clou Espriu al poema inici del Càntic al temple:
: ..."Ens mantindrem fidels
per sempre més al servei d'aquest poble."


http://lletra.uoc.edu/especials/folch/espriu.htm

1 comentari:

Anhermart ha dit...

Como ciudadano te agradezco la gran labor que has llevado a cabo en estos años y en campos tan diversos.
Me quedo con esta declaración tuya:
"Crec que a les persones en política ens mou la vocació de servei als ciutadans, aquesta ha estat en tot moment la meva vocació, fer el millor que he sabut i he cregut per servir la ciutat, els meus veïns i veïnes, les entitats, les associacions, etc. "

Suerte en tu nueva andadura como diputada.