31 de maig 2007

Els mitjans i els mossos

Aquests dies sembla que hi ha qui vol convertir en protagonistes mediàtics els Mossos d'esquadra i justament no per tractar-los com a herois, sinó per, no sé si de forma deliberada o no, deslegitimar-los. Segurament hi ha moltes lectures possibles. El que sí que hi ha és un corrent d'opinió que sembla que vulgui posar en entredit la seva professionalitat i la seva autoritat. I això és el pitjor que com a societat ens pot passar.

El que sí sé és que tot el que ha passat no hauria d'haver passat. En tots els contextos passen coses. La perfecció i la professionalitat al 100% no existeix en cap col·lectiu. Per tant, si algú vol posar en entredit algú o algun col·lectiu només ha de fer que traslladar-ho als mitjans de comunicació i el debat estarà servit (siguin metges, professors, polítics, o pel que sembla, ara toca la Policia).

Aquesta és una manera intolerable d'abordar els problemes siguin com a col·lectiu, siguin com a societat. El que és intolerable és que sigui per motius partidistes (sigui des de l’oposició: els que volen fer-ho per demostrar una mala gestió del govern, com des del mateix govern, d’un partit que es vol proper als col·lectius antisistema i vol rentar-se la responsabilitat d’actuació).

I això no pot ser de cap manera. El respecte i la consideració cap a la professionalitat del col·lectiu han d’estar per davant de tot. Si hi ha hagut actuacions incorrectes de forma aïllada, cal actuar amb sigil i professionalitat, amb transparència interna, si cal, però no de forma que es deslegitimi i es posi en qüestió l'actuació i l’autoritat del col·lectiu.

Segurament estem en un moment en què la societat prima massa (i dic la societat en general) els interessos particulars per sobre dels col·lectius. I així no anem ni anirem bé.

30 de maig 2007

Aprovem per unanimitat la llei del DOGC

Avui al Ple del Parlament hem aprovat per unanimitat la llei del DOGC que el fa digital. Ja en vaig parlar en un post anterior. Voldria recordar, però, les fites que aconseguirem a partir de la vigència de la llei:

  • Dóna validesa legal al DOGC digital.
  • Contribueix al desenvolupament i a la implantació de la societat de la informació, fita que per altra banda l'Estatut d'Autonomia recentment aprovat i vigent també ens encomana.
  • Modernitza també els dispositius que la Generalitat posa envers als ciutadans i amb la seva relació, en aquest sentit la fa més eficaç i més eficient.
  • Permet publicar de forma fàcil, àgil i ràpida tots els planejaments urbanístics per tal de donar compliment a les normatives i també a alguna sentència
  • Permet l'accés universal i gratuït a tots els ciutadans i ciutadanes en la màxima mesura a tots els punts del territori i a tots els espais públics que així ho permetin;
  • Permet vetllar -complint també un mandat que ens estableix l'Estatut d'Autonomia- per la implantació de mesures respectuoses amb el medi ambient i, per tant, el consegüent
    estalvi tant econòmic com, en aquest cas, d'arbres que significa el paper.

28 de maig 2007

Els sabadellencs ens renoven la confiança

Després de la cursa de la campanya, i passat el dia de les eleccions en què els ciutadans han expressat la seva voluntat, podem dir que ens hem tornat a guanyar la seva confiança majoritària.

En aquesta ocasió hem notat especialment la presència de l'abstenció (el 1999 també va ser prou alta). Segurament per múltiples motius, no un de sol com algú vol fer creure.

Tot i l'abstenció, majoritàriament els ciutadans han volgut consolidar una opció de govern encapçalada per l'Alcalde Manuel Bustos.

Segurament també ens caldrà continuar treballant per esbrinar el per què d'aquesta abstenció, però sobretot, ens caldrà continuar treballant per acomplir els nostres compromisos de govern perquè d'aquí a quatre anys puguem passar balanç del grau d'acompliment... que de ben segur serà tan alt com l'aconseguit el 2007.

26 de maig 2007

Les caricatures dels candidats. Manuel Bustos

Les caricatures dels candidats. Carles Rossinyol

Les caricatures dels candidats. Carme Garcia

Les caricatures dels candidats. Jordi Soriano

Les caricatures dels candidats. Magí Rovira

Les caricatures dels candidats. Isidre Soler

Imatge fi de campanya

23 de maig 2007

El nostre estil

Al post d'ahir comentava l'estil de la campanya dels altres partits polítics a Sabadell. Aquell estil de desqualificacions, confrontació i manca de propostes. L'estil de dir que no hi ha model de ciutat, però no proposar-ne cap.

En el d'avui voldria fer èmfasi en el nostre estil i el del nostre candidat. L'estil de presentar propostes completes, realistes i properes a les necessitats dels ciutadans, de parlar en positiu de la ciutat i dels seus ciutadans. De parlar dels nostres projectes, a tots els barris de la ciutat. El projecte del sí, que diu el nostre Alcalde i candidat a la reelecció.

Som el projecte amb un programa de govern que insisteix especialment en la cohesió de la societat, en un sentit ampli.

Per altra banda, les nostres propostes en el terreny del dret a la informació dels ciutadans i la trasparència de l'administració s'articulen a través de la modernització de l'administració municipal (sistema d'atenció, utilització de les tecnologies, etc.) però també i de forma imbricada a través dels processos de participació ciutadana. I això requereix el desplegament d'infrastructures que facilitin l'accés a l'educació, la cultura i les tecnologies.

Us convido a llegir els nostres compromisos de govern per Sabadell.

La visió del dibuixant


22 de maig 2007

Ja hi som tots!

Ara sí que ja hi som tots! Us sona aquesta dita? Ja hi som tots perquè ja han vingut gairebé totes les patums dels diferents partits a fer campanya a Sabadell: en Duran Lleida, en Carod, en Saura, en Llamazares, en Mas... i tots s'han apuntat al mateix carro, el de les desqualificacions contra el PSC i l'alcalde Bustos.

Continuo insistint en què els ciutadans esperen alguna cosa més dels polítics que desqualificacions contra l'adversari. No hi ha més arguments? No hi ha més propostes?

Recordeu l'enquesta sobre els motius de l'abstenció, en parlava al post Polítics i participació. Aquest és l'enllaç amb l'enquesta.

20 de maig 2007

El segon cap de setmana de campanya

El segon cap de setmana i últim de campanya! De fet més que de campanya, Sabadell està en plena activitat ciutadana. El cap de setmana ha estat intens. Vegeu-ne els reportatges al bloc de l'Alcalde: Fira del cavall, Medievàlia, festa major de Nostra Llar... Per sort, malgrat alguns s'entestin a fer veure problemes on no n'hi ha, la ciutat continua vivint intensament totes les activitats, dinàmica, enèrgica, amb ganes. Això es pot comprovar en viu i en directe els caps de setmana.

Es respira un ambient de ciutat molt agradable. Com deia, el cap de setmana n'ha estat la mostra, però també avui, que hem estat fent campanya al mercat dels encants del centre, ha estat agradable veure com la gent rebia amb bona acceptació la informació de les eleccions que li lliurem, especialment quan comentem que és per a l'Alcalde Manuel Bustos.
Continuem essent el projecte del sí, del somriure i l'amabilitat!

17 de maig 2007

Ara sí que es nota!

Fa dos dies, al post del dia 15, m'equivocava. Veig clar que la calma política era amb motiu de la pausa de la patrona Salut. L'endemà 16 podíem veure com ICV-EuiA i CiU feien venir les seves patums, en Saura i en Duran Lleida, per fer desconsideracions i atacs contra el candidat del PSC i actual Alcalde de la ciutat de Sabadell, Manuel Bustos. Sempre basant-se en l'estil!

Això de l'estil, s'ho haurien de fer mirar! I quin estil tenen els que no saben altra forma de fer campanya que la de generar crispació, enfrontament i desqualificacions contra els adversaris? Ja m'havia semblat que no era normal aquesta calma! Els ciutadans es mereixen sentir les propostes, sense desqualificacions, sense crispacions, sense “mal rotllo”. O és que no ho saben encara aquests partits?

Felicito el nostre candidat per les seves declaracions d’ahir en què justament plantejava que no cauria en el parany que li estan plantejant de caure en les desqualificacions. Justament per consideració i respecte envers els ciutadans, i tota la resta de formacions. “Chapeau Alcalde”.

Avui és el dia d'Internet

Avui se celebra el Dia d’Internet. L’any 2006, la II Cimera Mundial de la Societat de la Informació va instar declarar aquest dia com a Dia Mundial de les Telecomunicacions i la Societat de la Informació.

Des d’aquí voldria fer conèixer la declaració de principis per construir la Societat de la Informació i el Coneixement. feta amb motiu d’aquest dia, a la qual us podeu adherir, i que recull el desig i compromís dels signants “de construir una societat de la informació centrada en la persona, integradora i orientada al desenvolupament, en què tothom pugui crear, consultar, utilitzar i compartir la informació i el coneixement”. A més, el document també inclou que els adherits han de “col·laborar per ampliar l’accés a la infrastructura i a les tecnologies, així com a la informació i al coneixement, fomentar la capacitat de les xarxes de telecomunicacions, reforçar la confiança i la seguretat en la utilització de les TIC, crear un entorn propici a tots els nivells, desenvolupar i ampliar les aplicacions de les TIC, promovent i respectant la diversitat cultural”.

Aquesta declaració va estar ratificada per 120 països a la Cimera Mundial del 2006 i permanentment s'hi estan adherint ciutadans, institucions i col·lectius. Des de Sabadell també ens hi hem adherit.

15 de maig 2007

Primer cap de setmana de campanya

Aquest cap de setmana llarg, amb la Festa de la Salut pel mig, ha estat el primer de campanya. Tot sembla que les aigües es van calmant. A hores d'ara, i després d'una primavera força càlida pel que fa al clima preelectoral, sembla que els partits que no estan al govern intenten deixar de banda la crispació. Tot i així, durant la festa de la Salut, en què la majoria de partits no han volgut atabalar gaire els ciutadans amb la campanya, la candidata d'ICV-EUiA no ha parat. Sembla mentida l'ànsia de sortir a la foto que té!

Quan sentim a parlar d'estil de l'Alcalde, fa gràcia, tenint en compte l'estil que practiquen els altres: el candidat de CiU explicant obvietats i propostes impossibles, la candidata d'ICV-EUiA atacant com pot el govern del PSC per esgarrapar al màxim i carregant contra tothom que no està d'acord amb ella (recordeu els expedientats). Encara se li nota massa que no viu a Sabadell, que no hi passeja, que no coneix els seus barris ni la majoria de la seva gent. Sinó no gosaria dir que a Sabadell hi ha barris que són guetos.

Ara sí, però, que tothom comença a explicar propostes. Algunes són propostes que el govern del PSC ja està fent, però aprofiten per explicar-les com a novetats (em refereixo a CiU o ERC). En tot cas ja era hora que les formacions comencessin a explicar els seus programes. Els ciutadans de Sabadell s'ho mereixen!

Pel que fa al PSC, ja fa dies que anem explicant els nostres projectes de futur per a la ciutat.

11 de maig 2007

Tret de sortida a la campanya per a les municipals 2007

Ahir al vespre vam donar el tret de sortida a la campanya electoral, amb la penjada de cartells. El punt de trobada va ser el Racó del campanar per repartir-nos la feina. També vam aprofitar, amb alegria i simpatia, fer una mica de gresca.

Vegeu-ne els reportatges al web del candidat manuelbustos.municipals2007.cat, on trobareu l'actualitat de la campanya. També, com sempre, al bloc de la JSC.

També hi trobareu el vídeo de Sabadell que es va passar durant el sopar de presentació de la candidatura i les línies del programa Per Sabadell.

10 de maig 2007

Sabadell, ciutat digital

Ahir a la tarda vam signar amb el Secretari d'Estat de Telecomunicacions i per a la Societat de la Informació, Francisco Ros Perá un protocol de col·laboració per treballar en les polítiques de desplegament de la Societat de la Informació.

Per a la ciutat, estar en el mapa de les ciutats digitals de tot l'Estat és un reconeixement a la trajectòria que ja fa uns quants anys que portem a terme a Sabadell.

El protocol preveu la subscripció d'acords sobre la participació en diferents programes del Ministeri d'Indústria, especialment lligats al Plan Avanza adreçats a empreses i ciutadans, l'Institut de Crèdit Oficial per oferir informació sobre els préstecs a interès zero, accions de foment de la Televisió Digital Terrestre (TDT), i tots els temes de desenvolupament d'Administració Electrònica dins del programa PISTA.

Segurament, molts d'aquestes temes ens permetran fer un salt encara més gran en la implantació i l'ús de la SIC a Sabadell. No oblidem que Sabadell està molt ben posicionada en aquest aspecte, almenys així ho demostren les darreres dades de l'enquesta SIC:
  • El 57,2% de les llars de Sabadell disposava d’Internet en acabar l’any 2006. Això significa un increment del 25,5% respecte de l’any 2002. Aquestes xifres situen Sabadell per sobre de la mitjana catalana en més de 10 punts.

  • De les llars que tenen Internet a casa, més del 76% prefereixen connectar-se a la xarxa a través d’ADSL. També per sobre de mitjana catalana.

  • D’altra banda, el 45,7% dels sabadellencs es consideren usuaris habituals d’ordinadors i d’aquests, el 46% tenen compte de correu.

  • El 82,3% dels sabadellencs tenen telèfon mòbil, un percetatge que també s’ha incrementat en deu punts respecte del 2002.

  • El 54% consideren que els hi cal formació en TIC.

07 de maig 2007

Les propostes contra la fractura digital

Avui hem presentat les propostes en matèria de societat de la informació per a la ciutat de Sabadell per als propers quatre anys, és a dir, els compromisos pel que fa a l’accés a les noves tecnologies:

  • Oferir als ciutadans i ciutadanes accés sense fils a Internet (Wi-Fi) gratuït a places públiques de tots els districtes de la ciutat.
  • Crear una xarxa WiFi des de tots els espais municipals oberts al públic, per accedir tant amb ordinador portàtil com amb telèfon mòbil.

  • Ampliar els espais d’accés gratuïts a Internet als nous centres cívics i biblioteques i el programa Sabadell fes clic

  • Facilitar l’arribada dels serveis de banda ampla al conjunt de llars del municipi i vetllar per la cobertura dels serveis de telecomunicacions a les empreses

  • Potenciar la xarxa d’Internet com a espai d’intercanvi d’informació i d’accés a l’administració: fer conèixer i aimpliar els serveis d'administració electrònica de què la ciutat disposa.
També hem aprofitat per presentar el web del candidat i del programa, on trobareu les novetats, el material gràfic i les nostres propostes de forma extensa.

Dia Internacional de la dansa a Sabadell

El dia 28 d'abril escrivia una entrada al bloc amb el missatge del Dia Internacional de la Dansa. Per motius de l'agenda de la ciutat, a Sabadell es van fer els actes de celebració aquest cap de setmana, amb una afluència massiva de públic. Organitzat per l'Esbart Sabadell Dansaire, felicitem de nou la iniciativa que va atreure fins a 3.000 persones que van poder observar les diferentes peces, estils i varietats de dansa, amb molta qualitat, sensibilitat i gràcia. Aquí en teniu una mostra.

Una presentació del candidat amb molts sentiments!

Ahir a la nit vam fer el sopar de presentació de la candidatura socialista de Sabadell, encapçalada per l'Alcalde i candidat a la reelecció Manuel Bustos.

Vegeu les imatges del sopar al bloc de la JSC de Sabadell i els comentaris al bloc de Miquel Iceta i del mateix alcalde. Vam tenir un final de festa major.

Va ser un acte multitudinari, amb una representació extensíssima de gent de ciutat, fet amb molt de gust, sensibilitat i gràcia. En resum, inoblidable.

03 de maig 2007

L'hemicicle

El dia 27 en el programa l'Hemicicle de Catalunya Ràdio sobre l'actualitat parlamentària de la setmana, en David Àngela em va fer la següent entrevista.

Aprofito també per incorporar el principi de la intevenció que vaig fer al Ple d'ahir a la presentació de l'Informe de 2006 del Síndic de Greuges de Catalunya.

01 de maig 2007

El dia internacional dels treballadors i les treballadores

Avui, Dia Internacional dels Treballadors, el Primer de Maig, és la festa reivindicativa del moviment obrer mundial.

Aquesta jornada de lluita pels drets dels Treballadors fou establerta al congrés obrer socialista celebrat a París al 1889. Es decidí que, en homenatge als Màrtirs de Chicago l'1 de maig seria el dia de protesta i reclamacions obreres. En aquell moment, la gran reivindicació que s'establí fou la jornada de 8 hores. La vaga era l'instrument que es decidí d'emprar cada 1 de maig per forçar les patronals i els Estats liberals a acceptar la jornada de 8 hores.

Quant de camí s'ha recorregut des d'aleshores! Amb una taxa d'ocupació a Catalunya del 71,4%, per sobre de l'objectiu de l'agenda de Lisboa, i 7 punts per sobre de la zona euro. Una altíssima taxa d'ocupació femenina. Tot i així, l'atur, majoritàriament encara té cara de dona. Per això cal continuar treballant per combatre:
  • la precarietat laboral de joves i dones

  • la temporalitat

  • les dificultats d'accés dels col·lectius més febles

  • la discriminació salarial per raó de sexe

  • les deficiències en la formació, etc.
Totes aquestes fites queden recollides al Manifest del PSC amb motiu de la celebració del Primer de maig, que estableix:

  • Un compromís amb el moviment sindical català en l’assoliment d’un mercat de treball de qualitat, saludable i que garanteixi la igualtat d’oportunitats per a tothom.

  • Un compromís amb les polítiques econòmiques, industrials i d’ocupació que afavoreixin un entorn competitiu i de creixement, que fomentin la creació de llocs de treball de qualitat i sostenibles en el temps.

  • Un compromís perquè les administracions governades pels socialistes siguin exigents a l’hora de garantir una ocupació estable i de qualitat.

  • Un compromís per la igualtat.

  • Un compromís en el desenvolupament de l’Estatut d’Autonomia, pel que fa als drets socials i laborals.

Bretolada sostenible