14 de novembre 2007

CiU vol tancar Ràdio Sabadell 94.6?

En el darrer mes estem veient com des del grup municipal de CiU de Sabadell s’està manifestant (i en el debat a l’entorn del pressupost amb més força) la voluntat d’eliminar la despesa que l’Ajuntament fa com a aportació a Ràdio Sabadell amb arguments gens fonamentats o basats en tòpics i estereotips.

Com a participant i responsable aleshores del procés fundacional de Ràdio Sabadell l’any 2000-2001 m’agradaria recordar a tothom el que en el seu dia, ara fa 6 anys, va motivar la creació de Ràdio Sabadell per part de l’Ajuntament de Sabadell de forma unànime i consensuada tant per part de tots els partits polítics que configuraven aleshores l’Ajuntament (CiU també) com dels ciutadans.

Partíem d’un sentiment generalitzat a la ciutat d’enyorança i bon record de l’antiga Ràdio Sabadell, EAJ-20, transformada l’any 1995 en COM Ràdio. En aquell moment hi va haver més d’un moviment ciutadà de reivindicació per recuperar la històrica ràdio.

Des del govern municipal hi va haver la voluntat compartida per gairebé tots els grups polítics i per molts ciutadans i professionals de la comunicació de recuperar l’esperit i el saber fer d’aquella ràdio, i així va sorgir la proposta de demanar i tirar endavant la nova emissora municipal basada en els principis que regien l’antiga ràdio. La unanimitat es va mantenir també en el nomenaments del director.

Per això, es va aprovar tirar endavant una ràdio en què la ciutadania s’identifiqués, amb la prioritat dels temes locals, amb orientació clara a la informació, al servei públic i a la participació ciutadana. L’emissora es plantejava ser, i podem dir que ho ha aconseguit, un vehicle de coneixement, difusió i promoció de les entitats i col·lectius de Sabadell, i en la programació s’hi reflecteix la diversitat creativa, cultural, ideològica i social de la ciutat. La ràdio municipal difon notícies, discuteix i reflexiona abastament sobre la vida de la ciutat, generant una identitat local. Tot això s’ha aconseguit il·lusionant la ciutadania.

Així doncs, en aquest context, amb les seves manifestacions i accions, l’actual grup municipal de CiU encapçalat pel senyor Carles Rossinyol sembla que busqui trencar el consens, i introduir dos elements que fins ara no havien aparegut a l’entorn del debat de la ràdio: la politització i la manipulació de Ràdio Sabadell.

CiU també ha volgut traslladar l’opinió que l’aportació que l’Ajuntament de Sabadell fa a Ràdio Sabadell és deficitària, quan es tracta d’una inversió que aporta a la ciutat allò que en el seu dia els principis de creació que tots vam aprovar deia, exercint d’instrument que aporta als ciutadans la informació sobre què passa a la ciutat.

Des de quan un servei públic de caire cultural, educatiu i informatiu, de caràcter local i plural, obert a totes les entitats i institucions de la ciutat s’ha plantejat com a rendible?

El senyor Rossinyol no deu saber que el cost per ciutadà de Ràdio Sabadell el 2007 és de 3,9€ any, quan a Sant Cugat és de 10,25€/any, o a Cerdanyola 4,24 €/any, per parlar de ciutats amb emissores municipals equivalents a la de Sabadell.

Sobre l’afirmació que Ràdio Sabadell té un pressupost massa alt, cal dir que el Llibre Blanc de la Ràdio Local Pública, actualment en redacció i que pretén ordenar i establir uns mínims que les emissores locals han d’acomplir per funcionar professionalment, estableix que les poblacions més grans de 50.000 habitants haurien de dedicar un 0,5% del seu pressupost a l’emissora municipal. Si prenem com a base les dades de 2007, l’Ajuntament de Sabadell dedica el 0,4% del pressupost a l’empresa municipal que gestiona no només Ràdio Sabadell 94.6 sinó també el portal informatiu a Internet que, amb una mitjana de 6.000 visites diàries, s’ha convertit en un mitjà de comunicació amb personalitat pròpia. En qualsevol cas, Ràdio Sabadell és una de les emissores municipals de Catalunya que menys diners costa als ciutadans als quals s’adreça.

Per acabar voldria demanar a CIU que abans de parlar d’oïdes, com acostuma a fer amb la majoria de temes, posant la crítica destructiva per la crítica amb l’únic objectiu de desgastar al govern i sense aportar res en positiu per la ciutat, que deixi d’esgrimir falsos arguments davant l’opinió pública i els ciutadans que en el seu dia vam voler endegar amb molta il·lusió i professionalitat un projecte de ràdio amb qui molta gent s’hi identifica.

Tot plegat demostra només una cosa: que en aquest nou mandat el grup de CiU a Sabadell ha passat a tenir una actitud destructiva i crispadora en temes com el de Ràdio Sabadell, entre d’altres, sense aportació d’arguments consistents ni propostes positives per a la ciutat. És una llàstima!

3 comentaris:

Anònim ha dit...

CiU ja va voler tirar a terra La Faràndula per fer-hi pisos. No m'estranya que ara vulguin tancar la ràdio... Esperem que no ho aconsegueixin.

garmir ha dit...

Hola:
és important tenir radios locals, i que pugui apareixer tothom, no sé el rerafons de la polèmica peró si a CIU la deixen intervenir als debats no crec que tingués que queixar-se.

Montserrat Capdevila Tatché ha dit...

I és clar que ciu té presència a aquesta ràdio, només cal que hi donis un cop d'ull per veure-ho.
www.radiosabadell.fm